Υπέροχη μητέρα και εξαιρετική στην εργασία μου;

Εργαζομένη και μαμά την ίδια στιγμή. Πως θα ανταπεξέλθω ;

Πολλές συζητήσεις για αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Έχω ακούσει αρκετές απόψεις όπως ότι η γυναικά όταν γίνει μαμά πρέπει να σταματήσει να εργάζεται ή ακόμα και το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς την μαμά τους;

Έχω δεί την ίδια όμως στιγμή γυναίκες να παλεύουν να τα ισορροπήσουν όλα και να κάνουν μέσα σε 24 ώρες πράγματα που στο παρελθόν θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Θέλω στο σημείο αυτό να θέσω ένα ερώτημα. Ποιός είναι αυτός που μπορεί να κρίνει ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να μεγαλώσει ένα παιδί μέσα σε μια οικογένεια όταν τις αξίες και τις συνήθειες τις καθορίζει η ίδια η οικογένεια;

Πως μια εργαζομένη γυναικά η επιχειρηματίας μπορεί να ανταπεξέλθει στην εργασιακή ζωή και στον ρόλο την μητέρας;

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα συνέδριο για τις γυναίκες στον εργασιακό στίβο και τον αγώνα που καταβάλλουν για να είναι τυπικές και σωστές στις υποχρεώσεις τους και πραγματικά θαύμασα τα επιτεύγματα τους που έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουν.

Το να γίνεις μητέρα είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της ζωής σου όμως δεν είναι το μοναδικό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν εργαζόμενες μητέρες έχουν καλύτερη εξέλιξη στην εργασιακή τους πορεία γιατί λειτουργεί ως μητέρα-πρότυπο. (τι πιο όμορφο από το να είσαι πρότυπο δημιουργίας για την οικογένεια σου;)

Παρακάτω σου αναφέρω μερικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ισορροπείς καθημερινά σε όλα αυτά τα απαιτητικά σημεία.

Θέσε προτεραιότητες.

Κάποιες ημέρες έχει προτεραιότητα η οικογένεια σου, κάποιες άλλες ημέρες όμως έχει προτεραιότητα η δουλειά σου και τα προγραμματισμένα datelines και meetings. Μην νιώθεις ενοχές που είσαι εργαζόμενη μητέρα. Παράλληλα να μην ανησυχείς αν κάτι δεν προλάβεις η κάτι δεν γίνει απόλυτα σωστά. (μην ξεχνάς, καμμιά μας δεν τα καταφέρνει πάντα).

Όμως ίσως σε κάποια φάση της ζωής σου ακόμα και για ένα αρκετό διάστημα η οικογένεια σου πιθανόν να έχει αυτή την προτεραιότητα και να πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω από τον εργασιακό σου χώρο . Μπορείς ακόμα και σε αυτό να βρείς μια λύση για να μην διακόψεις τελείως και να δουλέψεις απομακρυσμένα.

Να θυμάσαι ότι πολλές φορές κάνουμε ένα βήμα πίσω για να πάρουμε φόρα να πάμε μπροστά.

Θέσε αρμοδιότητες.

Κατανοώ ότι πολλές φορές υπάρχει ανάγκη την ίδια χρονική στιγμή να είσαι και στο σπίτι και στο γραφείο παράλληλα. Καταλαβαίνεις και μόνη σου ότι αυτό δεν είναι εφικτό και θα φτάσεις στο σημείο να πανικοβληθείς. Ζήτα βοήθεια . Μίλησε με τους δικούς σου ανθρώπους και μοίρασε πράγματα. Παράδειγμα μια βοήθεια από ένα συνάδελφο ή από τον σύντροφο σου για τα παιδιά

Προσωπική αγάπη (αυτοεκτίμηση και self-care)

Είναι κάτι που είμαι σίγουρη ότι στο τέλος το ξεχνάς από την φόρτιση της ημέρας. Όμως η αυτοεκτίμηση για όλα αυτά που κάνεις καθημερινά και στους τόσους διαφορετικούς ρόλους που καλείσαι να ανταπεξέλθεις είναι κάτι που πρέπει να θαυμάζεις στον εαυτό σου και να είσαι περήφανη! Να φροντίζεις τον εαυτό σου και να τον αγαπάς. Μπορείς στο τέλος της ημέρας να απομονώνεσαι και να σε φροντίζεις με οποιοδήποτε τρόπο κρίνεις εσύ, ακόμα και με τα κάνεις ένα χαλαρό ντους με τα αγαπημένα σου προϊόντα, διαβάζοντας ένα βιβλίο, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ή οτιδήποτε άλλο είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να νιώσεις την γυναίκα που είσαι!

Είναι μεγάλη πρόκληση να μιλάς με τον εαυτό σου και τις στιγμές που δυσκολεύεσαι και αμφισβητείς τον εαυτό σου να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη!

Αν το σκεφτείς σαν άνθρωπος έχεις κάποιες δεξιότητες. Τις ίδιες αυτές δεξιότητες σου χρησιμοποιείς και στην εργασία σου και στην οικογένεια σου αλλά προσαρμόζονται ανάλογα σε ποιον ρόλο καλείσαι να ανταπεξέλθεις κάθε φορά.

Μπορείς να είσαι παράλληλα πολλά πράγματα οπότε γιατί όχι υπέροχη μητέρα και εξαιρετική στην εργασία σου;