Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν τις περισσότερες προσλήψεις

Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα το προσεχές τρίμηνο

Αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο καταγράφουν 505 Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup.

Όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία το 36% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% προβλέπει μείωση και το 38% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Συγκεκριμένα, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα.

Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%.

Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών, Εστίασηςκαι Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα.

Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες με τις προοπτικές να είναι στο +2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις Προοπτικές να αναμένονται στο +24%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Εργασία: Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα

Πλαίσιο εμβολιασμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των εργοδοτών θα εφαρμόσουν μία αυστηρότερη στρατηγική εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους ώστε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ στην Ελλάδα, καταγράφονται σχεδόν οι μισοί εργοδότες (49%). Ακολουθεί το 39% των Ελλήνων εργοδοτών το οποίο ενθαρρύνει και παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους τους για τον εμβολιασμό ενώ το 20% θα ακολουθήσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αφήνοντας ελεύθερη επιλογή στους εργαζόμενους.

Παγκοσμίως τα ποσοστά ανέρχονται σε 33% και 15% αντίστοιχα. Όταν πρόκειται για σύγκριση κλάδων, η Πρωτογενής Παραγωγή με ποσοστό 70%, η Βιομηχανία/Παραγωγή (70%) και οι Κατασκευές (61%) είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν αυστηρότερο πλαίσιο εμβολιασμού. Το 46% των Ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό τονίζοντας τα οφέλη χωρίς να τον επιβάλλει, προσφέροντας κίνητρα (π.χ. μπόνους μετρητών).

Εργασιακά μοντέλα

Οι εργοδότες παγκοσμίως γνωρίζουν ότι η ευελιξία αποτελεί το κλειδί για την προσέλκυση εργαζομένων σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας: Οι οργανισμοί αναμένουν τους εργαζόμενους τους στην ειδικότητα των Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής με ποσοστό 51% και της Βιομηχανίας και της Παραγωγής (29%) να ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο. Για την Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 49% και στο 26%. Για τους ρόλους στη Βιομηχανία/Παραγωγή το 58% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν την επιστροφή στον χώρο των επιχειρήσεων, το 51% για τους ρόλους της Εξυπηρέτησης Πελατών και  το 49% για το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR). Ρόλοι στην Πληροφορική είναι πιο πιθανό να εργάζονται απομακρυσμένα με την επιλογή των εργοδοτών να διαμορφώνεται στο 15%.

Εργασία: Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα

Σχετικά με την έρευνα

Η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2021 σε περισσότερους από 39.681 εργοδότες σε 40 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών και δημοσίων φορέων, εκ των οποίων οι 1.006 εδρεύουν στη Γαλλία. Η έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2022 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;».

Με πληροφορίες από ManpowerGroup